Praktijk voor holistische geneeskunde
Pro Sanum

Low Dose Naltrexone

LDN kan worden ingezet bij de behandeling van auto-immuunziekten, infectieziekten, neuro-degeneratieve ziekten en allerlei andere ziekten waarbij het immuunsysteem betrokken is..

Naltrexone werd oorspronkelijk – in de dosis van 50 mg – gebruikt bij de behandeling van drugsverslaving zoals heroïne.

De Amerikaanse neuroloog dr. Bihari ontwikkelde voor het eerst LDN. Hij ontdekte dat Naltrexone bij een lage dosis (meestal 1,5 tot 4,5 mg) maar kort aan de opioïd-receptoren bindt, waardoor het lichaam driemaal zoveel endorfinen gaat aanmaken (= rebound-effect). Daarbij nemen de receptoren in aantal toe en worden ze tevens gevoeliger voor endorfinen. Dit heeft tot gevolg dat het endorfinen-systeem enorm wordt geactiveerd of hersteld. Hierdoor krijgt het immuunsysteem een boost. Endorfinen spelen een cruciale rol in het reguleren van het immuunsysteem en de celdeling.

De werking van LDN berust op het reguleren van het immuunsysteem, de homeostase en de celgroei. Dit zijn processen, die als ze uit balans raken, de basis vormen voor het ontstaan van ziekten. Voor sommige aandoeningen waarvoor nog geen goed werkend medicijn voorhanden was zoals bijvoorbeeld MS, de ziekte van Crohn, en Fibromyalgie, kan Low Dose Naltrexone als een doorbraak worden gezien. Tot nu toe bestonden er alleen symptoombestrijders voor deze patiënten. Bij een aanzienlijk deel van de patiënten stopt door LDN de progressie en treedt zelfs enige remissie (functieherstel) op. Het welbevinden en de kwaliteit van leven nemen daardoor, vaak drastisch, toe. LDN kan voor vele chronische aandoeningen een bijdrage leveren in het verminderen van de klachten.

LDN kan alleen op recept worden verkregen, het is een receptplichtige medicijn. In mijn praktijk schrijf ik LDN voor aan mijn patiënten als ik de patiënt gezien heb voor intake in mijn praktijk of via telefonisch contact of via Skype,

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met me op.