Praktijk voor holistische geneeskunde
Pro Sanum

Orthomoleculaire geneeskunde

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Het centrale idee van de orthomoleculaire geneeskunde is dat er verschil gemaakt kan worden tussen lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen en het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren en lichaamsvreemde stoffen, die afweerreacties van het lichaam zouden oproepen. Orthomoleculaire artsen en therapeuten streven naar “optimale” concentraties voedingsstoffen in het lichaam, die men probeert te bereiken met doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden uitkomen.

Voedingssupplementen kunnen in een aantal situaties nodig zijn om gedurende korte of wat langere tijd het lichaam te ondersteunen bij herstel naar gezondheid of bij het voorkomen van bepaalde aandoeningen zoals botontkalking (osteoporose).

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk de nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, tegenwoordig bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Mede omdat de huidige mens in een vrij toxische wereld leeft met veel (chronische) stress kan het gebruik van specifieke orthomoleculair supplementen noodzakelijk zijn voor het verkrijgen en behoud van een goede gezondheid.

Een gezond voedingspatroon is de basis van orthomoleculaire geneeskunde en dat kan niet vervangen worden door suppletie met voedingssupplementen. Voedingssupplementen zijn een aanvulling en geen vervanging. Belangrijk is wel dat het lichaam in staat is de opgenomen voedingsstoffen ofwel via de voeding en/of voedingssupplementen kan opnemen en verwerken.